Är krossade linfrön nyttigare än hela?

Krossade-linfron-350gLinfrön kan köpas i både hel och krossad form. Men finns det någon fördel med att äta krossade frön istället för hela? I korthet kan man säga att krossade linfrö kan vara farligare än hela linfrön. Det beror på att kroppen lättare kan ta upp ämnen från linfrö när de är krossade. Det innebär att kroppen tar upp både de nyttiga och farliga i linfrön.

Hela linfrön har ett starkt hölje som kroppen att inte kan bryta ner, vilket gör att det passerar genom magen utan att kroppen kan ta upp näringen som finns inuti fröet. Om man äter stora mängder krossade linfrön kan man dock lättare drabbas av cyanidförgiftning än om man äter lika stora mängder hela linfrön.

Krossade linfrön ger mer näring

Linfröet är ett näringsrikt frö som bland annat innehåller stora mängder av det nyttiga fleromättade fettet omega-3. Även om lax är välkänt för att innehålla mycket omega-3 så innehåller linfrön faktiskt flera gånger mer av det nyttiga fettet om man ser till viktprocent. I linfrön hittar man även protein och nyttiga mineraler som magnesium och zink.

Alla dessa näringsämnen finns innanför fröets hölje och det är där problemet med hela linfrön uppstår. Linfröet har ett tjockt hölje av starka fibrer, vilket ger det både fördelar och nackdelar. Fördelen är att fröna är en god källa till fibrer och kan användas för att motverka förstoppning och andra magproblem. Nackdelen är att kroppen inte kan ta upp någon näring från fröna om de sväljs hela. Det innebär dock också att risken för förgiftning på grund av linfröets innehåll av vätecyanidproducerande glykosider.

Förutom att vara mer näringsgivande så har krossade linfrön även en annan fördel. Det är mycket lättare att blanda krossade linfrön med andra livsmedel än det är att blanda hela linfrön.
Krossade linfrön används ofta i bröd, bullar, muffins eller andra bakverk för att göra dem nyttigare utan att förstöra smaken.

Livsmedelsverket avråder numera för all konsumtion av krossade linfrö då forskningsundelaget kring riskerna besdöms som otillräckligt.

Frågor och svar om krossade linfrön

Är det farligt att äta krossade linfrön?

Ja, Livsmedelsverket avråder från att äta krossade linfrön. Linfrön innehåller ett ämne som kan omvandlas till det mycket giftiga ämnet vätecyanid i kroppen. Om linfrön äts krossade är risken större att det bildas vätecyanid i kroppen.

Är krossade linfrön giftiga?

Ja, linfrö innehåller ämnet linamarin. Linamarin kan omvandlas till vätecyanid i kroppen, ett mycket giftigt ämne. Om man äter krossade linfrön är det lättare för kroppen att ta upp linmarin och vätecyanid kan bildas.

Hur mycket krossade linfrön kan man äta?

Om man vill äta krossade linfrö rekommenderar Livsmedelsverket att de hettas upp med vätska först – till exempel i en bröddeg eller i gröt. Då rekommenderas max 1 matsked per dag.

Hur mycket hela linfrön kan man äta?

Hela linfrön passerar i stort sett genom kroppen hela, alltså är risken liten att det giftiga ämnet vätecyanid bildas om man äter fröna hela. Livsmedelsverket rekommenderar max 1 till 2 matskedar per dag.

Är det bra att äta linfrö?

Linfrö är rika på omega-3, kostfiber, protein och andra vitaminer och mineraler. Linfrö bildar en gel runt sig när de kommer i kontakt med vätska. Denna gel gillar bakterierna i tarmen vilket gör att linfrön kan lindra förstoppning. Läs mer om de nyttiga effekterna av linfrön här.