Är krossade linfrön nyttigare än hela?

Krossade-linfron-350gLinfrön kan köpas i både hel och krossad form. Men finns det någon fördel med att äta krossade frön istället för hela? I korthet kan man säga att krossade linfrö kan vara farligare än hela linfrön. Det beror på att kroppen lättare kan ta upp ämnen från linfrö när de är krossade. Det innebär att kroppen tar upp både de nyttiga och farliga i linfrön.

Hela linfrön har ett starkt hölje som kroppen att inte kan bryta ner, vilket gör att det passerar genom magen utan att kroppen kan ta upp näringen som finns inuti fröet. Om man äter stora mängder krossade linfrön kan man dock lättare drabbas av cyanidförgiftning än om man äter lika stora mängder hela linfrön.

Krossade linfrön ger mer näring

Linfröet är ett näringsrikt frö som bland annat innehåller stora mängder av det nyttiga fleromättade fettet omega-3. Även om lax är välkänt för att innehålla mycket omega-3 så innehåller linfrön faktiskt flera gånger mer av det nyttiga fettet om man ser till viktprocent. I linfrön hittar man även protein och nyttiga mineraler som magnesium och zink.

Alla dessa näringsämnen finns innanför fröets hölje och det är där problemet med hela linfrön uppstår. Linfröet har ett tjockt hölje av starka fibrer, vilket ger det både fördelar och nackdelar. Fördelen är att fröna är en god källa till fibrer och kan användas för att motverka förstoppning och andra magproblem. Nackdelen är att kroppen inte kan ta upp någon näring från fröna om de sväljs hela. Det innebär dock också att risken för förgiftning på grund av linfröets innehåll av vätecyanidproducerande glykosider.

Förutom att vara mer näringsgivande så har krossade linfrön även en annan fördel. Det är mycket lättare att blanda krossade linfrön med andra livsmedel än det är att blanda hela linfrön.
Krossade linfrön används ofta i bröd, bullar, muffins eller andra bakverk för att göra dem nyttigare utan att förstöra smaken.

Livsmedelsverket avråder numera för all konsumtion av krossade linfrö då forskningsundelaget kring riskerna besdöms som otillräckligt.