Hampaprotein – ett växtbaserat fullvärdigt proteintillskott

HampaproteinpulverHampaprotein är ett växtbaserat proteintillskott som framställs av frön från den berömda hampaplantan.

Hampafrön innehåller alla nio essentiella aminosyrorna som vi människor behöver få i oss från kosten och kan därför ses som en källa till fullvärdigt protein. Från dessa näringsrika frön får hampaproteinet även rikligt med kostfibrer, mineraler och nyttiga omega-3-fetter.

 • Innehåller 50 % protein
 • Fritt från laktos och animalier
 • Rikt på omega-3
 • Lätt att blanda i smoothies, juice, vatten etc.


Hälsofördelar med hampaprotein

Hampaprotein
 • Högt innehåll av omega-3 - Omega-3 är en en grupp fleromättade fettsyror som vi människor behöver få i oss från kosten. Dessa fetter behövs bland annat för att reparera celler, reglera blodtrycket och säkerställa att immunförsvaret fungerar normalt.
 • Källa till järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
 • Källa till zink - Zink är en livsnödvändig mineral som behövs för att omsättningen av proteiner, kolhydrater, fetter och vitaminer ska fungera normalt. Det påverkar även immunförsvarets funktion. Zink finns framför allt i kött och mejeriprodukter vilket gör att du som vegetarian bör vara extra uppmärksam på att få i dig tillräckligt mycket av det.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Högt proteininnehåll - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
Näringsinnehåll i hampaprotein
394 kcal per 100 gram
20 % av RDI (2000 kcal)
50 % protein
91 % av RDI (55 gram)
9 % kolhydrater
3 % av RDI (275 gram)
7 % socker
14 % av max RDI (50 gram)
12 % fett
15 % av RDI (80 gram)
25 % fibrer
83 % av RDI (30 gram)

Källor: Healthwell och Livsmedelsverket

Hur du använder hampaprotein

Smoothie med hampapulverHampaprotein kan användas som ett vanligt proteintillskott genom att blandas med vatten eller mjölk.

Hampaproteinet har dock en betydande nackdel eftersom att den har en jordig gräsliknande smak som många har svårt för. Genom att tillsätta proteinpulvret i smoothies, gröt, yoghurt eller liknande kan dock hampasmaken förmildras så att den blir lättare att äta.

 • Som komplement till ett annat proteintillskott – Ett enkelt sätt att vänja sig vid smaken och färgen av hampaprotein är att använda det tillsammans med ett annat proteinpulver. På så sätt kan du dra nytta av alla dess hälsofördelar utan att behöva välja bort en produkt du är van vid.
 • I smoothies eller juice – Smoothies gjorda på bär och frukter innehåller ofta gott om vitaminer och energi. Men genom att tillsätta ett par matskedar hampaproteinpulver kan du även säkerställa att de får ett bra proteininnehåll. Här är ett gott recept på en vegetarisk smoothie med hampaprotein.
 • På yoghurt eller kvarg – Hampaprotein blir ett utmärkt mellanmål om det strös över en syrlig yoghurt eller kvarg. Förslagsvis tillsammans med en god müsli eller färska bär.
 • På gröt – Hampaproteinpulver kan strös över havregryn- eller bovetegröt för att skapa en supernyttig frukost full av kolhydrater, protein, fibrer och omega-3.

Att tänka på innan du köper hampaprotein

Superfruit HampaproteinbarsHampaprotein är i regel billigare än risprotein och ärtprotein, men dyrare än både vassleprotein och sojaprotein.

Att jämföra hampaprotein med rena proteintillskott kan dock vara missvisande eftersom hampaprotein även kan ses som ett fiber- och omega-3-tillskott. Hampaproteinets balanserade näringsinnehåll gör det till en komplett hälsokostprodukt som ger mycket valuta för pengarna.

 • Testa i mindre mängder först – Alla uppskattar inte hampaproteinets mörkgröna färg och gräsliknande smak. Om du är van vid proteinpulver med söta smaker av vanilj eller choklad kan det vara smart att köpa en mindre förpackning hampaprotein först för att testa om du kan vänja dig vid smaken och utseendet.
 • Rent hampaprotein ger mest för pengarna – Att köpa rent hampaprotein i stora förpackningar är det mest ekonomiska för dig som vill dra nytta av produktens alla fördelar utan att behöva spendera allt för mycket pengar.
 • Det finns mixade proteinpulver med hampaprotein – Ett alternativ till att köpa rent hampaprotein är att köpa produkter som innehåller en blandning av flera proteinpulver eller innehåller tillsatser av till exempel gojibär eller acaibär. Dessa kan ha en godare smak än rent hampaprotein, men är oftast dyrare och innehåller mer socker.
 • Proteinbars med hampaprotein är ett alternativ – Om proteinpulver inte är din grej kan du istället köpa vegetariska bars som innehåller hampaprotein. Dessa finns bland annat med smak av choklad och tranbär.
 • Du kan göra ditt eget hampaproteinpulver – Ytterligare ett alternativ till att köpa färdigt hampaproteinpulver är att göra ditt eget genom att mixa skalade eller oskalade hampafrön till ett fint pulver med hjälp av en vanlig hushållsmixer. Om du använder oskalade hampafrön kommer pulvret innehålla mer fibrer på grund av frönas hårda skal.

Läs mer om hampaprotein

 • Tipsa oss gärna om mer bra artiklar om hampaprotein.

Frågor och svar om hampaprotein

Är hampaprotein nyttigt?

Ja, proteinpulver gjort av hampa, hampaprotein, innehåller nyttiga essentiella aminosyror och fettsyror. Det innehåller dessutom fiber och nyttiga mineraler.

Är hampaprotein farligt?

Nej, hampaprotein är inte farligt. Proteinet i hampa är ett fullvärdigt växtprotein som är lätt för kroppen att bryta ner och ta till sig. Det innehåller dessutom omega-3 och en rad andra mineraler och vitaminer.

Innehåller hampaprotein laktos?

Nej, hampaprotein är ett växtprotein som är helt fritt från laktos och animaliska produkter. Om man letar efter ett vegansk proteintillskott kan hamparotein vara värt att prova.

Hur kan jag använda hampaprotein?

Hampaprotein kan användas som ett vanligt proteinpulver. Det kan alltså blandas med vatten eller mjölk och drickas direkt. Man kan även blanda det i smoothies, juicer eller använda proteinet på sin yoghurt eller gröt.

Kan jag göra eget hampaprotein?

Ja, hampaprotein är malla hampafrön. Om du har en effektiv hushållsmixer kan du själv skala och mala dina hampafrö till ett fint pulver. Om du vill köpa hampaprotein tipsar vi om ett prisvärt och ekologiskt på vår sida.

Ett svar till “Hampaprotein – ett växtbaserat fullvärdigt proteintillskott”

 1. Pingback: Peanut Butter Hemp Smoothie | Life in Yoga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*