Hampaolja – en vegetabilisk olja med omega-3

Flaska med hampaoljaHampaolja, eller hampafröolja som är ett mer utförligt namn, är en vegetabilisk olja som framställs ur pressade hampafrön.

Hampaolja innehåller en utmärkt balans av de essentiella fetterna omega-3, omega-6 och omega-9 vilka kroppen behöver för att fungera normalt.

Vanlig hampaolja som går att köpa i handeln innehåller dock inte några betydande mängder THC vilket är det aktiva ämnet i cannabis. Man kan dock ”infusera” hampaolja med THC genom att koka oljan tillsammans med de delar av cannabisplantan som innehåller mer THC. Läs mer om hampaolja här!

En god olja som också kan användas för hudvård

Hampaolja delikat nötig smak som gör att den passar till många olika rätter och tillbehör. Ett enkelt sätt att förgylla en sallad är att ringla några droppar hampaolja över den för att ge salladen lite mer karaktär. Oljan kan också användas som bas för salladsdressingar och marinader för kött eller grönsaker.

Precis som andra oljor har hampaolja ett bäst-före-datum som innebär att oljan efter en viss tid får en bitter och härsken smak. Det är framför allt ljus som gör att hampaoljan tappar sin smak, vilket gör att oljan oftast säljs i mörka flaskor som skyddar den mot skadlig UV-strålning.

Hampaolja har också ett annat populärt användningsområde. Oljan kan nämligen användas som en återfuktande och vårdande hudolja. De fettsyror som hampaoljan innehåller är inte bara nyttiga för vår hälsa, utan har också en positiv effekt på huden. Oljan återfuktar huden på djupet och hjälper till att skydda den mot påverkan från väder och sol. Det är särskilt viktigt i ett land som Sverige där våra kalla och torra vintrar sliter mycket på huden.

Hampaolja kan också appliceras i håret för att göra det lenare och glansigare. Genom att massera in en liten mängd olja i håret efter att det har tvättats kan du göra håret friskare och vackrare utan att använda hårprodukter fulla med kemikalier och uttorkande alkohol.

Frågor och svar om hampaolja

Är hampaolja nyttigt?

Hampaolja innehåller de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6 – fettsyror som är livsviktiga för oss och som vi måste få i oss via kosten. Hampaolja innehåller dock väldigt små mängder THC, det aktiva ämnet i cannabis.

Vad är hampaolja?

Hampaolja är en olja som framställs av hampafrön. Oljan smakar nötigt och kan användas i matlagning, som dressing på sallader eller som hudvård och hårvård.

Hur kan man använda hampaolja?

Hampaolja används både inom matlagning och inom kropps- och hårvård. Oljan har en god nötig smak vilket gör den populär att använda i maträtter. Dess återfuktande egenskaper gör den dessutom populär att använda som hudvård och som hårolja. Läs mer om hur du kan använda hampaolja i texten.

Kan man använda hampaolja som hudvård?

Ja, hampaolja är populärt inom hudvård. Oljan är återfuktande och vårdande. Oljan är djupt återfuktande och skyddar huden mot yttre påverkan från väder och vind. Hampaolja kan även användas i håret för att återfukta och ge glans.

Hur mycket hampaolja per dag?

På hampaoljan du köper kan du se vilken mängd som rekommenderas per dag. Den hampaolja som kan köpas i Sverige innehåller inga, eller väldigt låga, mängder THC – så det behöver man inte vara orolig för.