Hampaolja – en vegetabilisk olja med omega-3

Flaska med hampaoljaHampaolja, eller hampafröolja som är ett mer utförligt namn, är en vegetabilisk olja som framställs ur pressade hampafrön.

Hampaolja innehåller en utmärkt balans av de essentiella fetterna omega-3, omega-6 och omega-9 vilka kroppen behöver för att fungera normalt.

Vanlig hampaolja som går att köpa i handeln innehåller dock inte några betydande mängder THC vilket är det aktiva ämnet i cannabis. Man kan dock ”infusera” hampaolja med THC genom att koka oljan tillsammans med de delar av cannabisplantan som innehåller mer THC. Läs mer om hampaolja här!

En god olja som också kan användas för hudvård

Hampaolja delikat nötig smak som gör att den passar till många olika rätter och tillbehör. Ett enkelt sätt att förgylla en sallad är att ringla några droppar hampaolja över den för att ge salladen lite mer karaktär. Oljan kan också användas som bas för salladsdressingar och marinader för kött eller grönsaker.

Precis som andra oljor har hampaolja ett bäst-före-datum som innebär att oljan efter en viss tid får en bitter och härsken smak. Det är framför allt ljus som gör att hampaoljan tappar sin smak, vilket gör att oljan oftast säljs i mörka flaskor som skyddar den mot skadlig UV-strålning.

Hampaolja har också ett annat populärt användningsområde. Oljan kan nämligen användas som en återfuktande och vårdande hudolja. De fettsyror som hampaoljan innehåller är inte bara nyttiga för vår hälsa, utan har också en positiv effekt på huden. Oljan återfuktar huden på djupet och hjälper till att skydda den mot påverkan från väder och sol. Det är särskilt viktigt i ett land som Sverige där våra kalla och torra vintrar sliter mycket på huden.

Hampaolja kan också appliceras i håret för att göra det lenare och glansigare. Genom att massera in en liten mängd olja i håret efter att det har tvättats kan du göra håret friskare och vackrare utan att använda hårprodukter fulla med kemikalier och uttorkande alkohol.