Recept på en enkel gröt med chiafrön

ChiafrönChiafrön är små frön med ursprung i Mexiko som är fulla med nyttiga näringsämnen. Dessa frön är ett av de mest näringsrika i världen, bland annat eftersom de innehåller åtta gånger mer omega-3 (alfa-linolensyra) som lax.

Fröna innehåller även en hel del protein, fibrer och C-vitamin. Mineraler som kalium, fosfor och kalcium finns också i betydande mängder i dessa chiafrön. Man kan använda fröna i bröd, müsli, smoothies och många andra maträtter. Men chiafrön är även en utmärkt bas för en nyttig och glutenfri gröt. I den här artikeln kan du läsa ett recept på en god chiagröt full med nyttig näring.

Recept på gröt med chiafrön

Detta recept innehåller mandelmjölk vilket ger gröten en extra nötig smak. Om du föredrar sojamjölk kan du använda det istället. Eftersom chiafröna i sig inte smakar något och mandelmjölk i princip bara smakar mandel så kan det vara passande att smaksätta gröten med till exempel vaniljpulver, kakopulver eller kanel. För dig som gillar söta smaker kan ett naturligt och sockerfritt sötningsmedel som Stevia eller Sukrin strös på gröten när den är klar.

Ingredienser

  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl mandelmjölk
  • Eventuell smaksättning

Instruktioner

Blanda chiafröna, mjölken och smaksättningen i en djup tallrik. Låt sedan blandningen stå och svälla i minst 30 minuter. Detta ger gröten en fyllig och härlig konsistens. Rör sedan om gröten igen och servera direkt. Toppa gärna gröten med några färska bär, jordgubbar eller en skivad banan.

Andra sätt att använda chiafrön

Det är inte bara i gröt som chiafröna kan användas för att göra goda och nyttiga måltider. De vattenlösliga fibrer som finns i fröna gör att de sväller och får en geléliknande konsistens när de kommer i kontakt med vatten. Det är denna egenskap som gör att chiagröt blir så krämig och fyllig. Men fröna kan även användas för att göra fiberrika smoothies.

Tillsätt en 1 msk chiafrön i din vanliga smoothie eller proteinshake så blir din dryck ännu nyttigare och krämigare. Chiafrön kan även användas tillsammans med andra frön och nötter för att göra glutenfria kakor som fungerar utmärkt som mellanmål. Eftersom chiafrönas fibrer fungerar på samma sätt som gluten, i och med att de sväller i kontakt med vätska, så kan fröna också användas för att göra glutenfritt bröd.

Det här receptet kommer från bloggen Nilla’s Kitchen som drivs av en utbildad kost- och näringsrådgivare. Om du vill läsa fler recept på gluten- och laktosfria maträtter och desserter gjorda på råkost är det definitivt en blogg att följa.

Frågor och svar om recept med chiafrön

Vad kan jag laga med chiafrön?

Chiafrön är populärt att använda i bakning. Använd chiafrön i bröddegen, bulldegen eller som topping på knäckebröd. Om du bakar glutenfritt är chiafrön är bra bindmedel i degen.

Hur kan jag använda chiafrön?

Använd chiafrön som en ingrediens i bröddegen eller som en topping på sallader, yoghurt eller i müsli. Chiafrön fungerar även utmärkt i smoothies. Chiapudding är även populärt.

Kan jag laga gröt med chiafrön?

Ja, gröt på chiafrön är gott och näringsrikt. Följ receptet i texten för att laga en god och krämig gröt på chiafrön och madelmjölk.

Kan jag baka med chiafrön?

Ja, chiafrön går utmärkt att använda i bakning. Fröna bildar en gelé när de kommer i kontakt med vätska vilket gör att de tillför en härlig krämighet.

Hur mycket chiafrön kan jag äta?

Chiafrön är inte giftiga eller skadliga. Precis som med alla livsmedel så ska man inte överkonsumera. 1 till 2 matskedar chiafrön om dagen brukar passa de allra flesta.