Kan man gå ner i vikt med chiafrön?

viktnedgang_matbandEn del dietister och experter påstår att chiafrön underlättar en viktnedgång, medan andra är mer kritiska.

Det finns idag inga studier som bevisar att chiafrön hjälper vid viktnedgång men det går inte att komma från det faktum att de är fullproppade av nyttigheter och håller blodsockret i balans vilket leder till att det blir lättare att stå emot sötsug och frestelser.


Varför skulle chiafrön kunna bidra till viktnedgång?

Argumenten för att chiafrön bidrar till viktnedgång grundar sig framför allt i att de har följande egenskaper:

  • Lågt innehåll av kolhydrater
  • Lågt innehåll av naturligt socker
  • Rika på nyttiga omega-3-fetter
  • Rika på fibrer

Det låga innehållet av kolhydrater och sockerarter i fröna gör att blodsockret håller sig på en stabil nivå istället för att orsaka stora upp- och nedgångar i insulinet. Eftersom chiafrön håller blodsockret i balans minskar det risken för småätande under dagen.

En förklaring till viktuppgång kan vara att insulinpåslaget blir för stort och dalande varför kroppen lagrar mer fett. Chiafrön ger en långsam blodsockerhöjning som alltså gör att man på sikt kan gå ner i vikt.

Fibrerna i chiafrön gör att de expanderar när de kommer i kontakt med vätska och bildar en slags gelé som underlättar matsmältningen och vätskebalansen. Men dessa fibrer ger framförallt en starkare mättnadskänsla som dröjer sig kvar länge.

Leder chiafrön till garanterad viktnedgång?

Ett argument mot att chiafrön skulle fungera som en hjälpande hand till viktnedgång är att de innehåller mycket kalorier. En del kostrådgivare rekommenderar därför att man inte bör äta mer än 10 gram chiafrön om dagen om man vill gå ner i vikt.

Det finns inga etablerade vetenskapliga bevis för att chiafrön skulle leda till viktnedgång. De leder inte till en garanterad viktnedgång eller ökad kaloriförbränning utan det är som alltid en hälsosam och varierad kost kombinerat med träning som ger de bästa resultaten. Där kan chiafröna vara en del av en balanserad kosthållning.

Frågor och svar om att gå ner i vikt med chiafrön

Är chiafrön bra för viktnedgång?

Både ja och nej. Chiafrön innehåller en mäng viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Det höga fiberinnehållet hjälper till exempel till att hålla blodsockret under kontroll vilket gör att man inte blir lika hungrig. Chiafrön innehåller dock mycket kalorier. Man ska alltså inte äta för mycket chiafrön om man vill gå ner i vikt. Lagom är alltid bäst.

Hur många kalorier innehåller chiafrön?

Chiafrön innehåller 486 kalorier per 100 gram – vilket är ganska högt om man jämför med andra livsmedel. Chiafrön är dock fullproppade av nyttiga vitaminer, mineraler, näringsämnen och fetter.

Går man ner i vikt av chiafrön?

Nej, man går inte automatiskt ner i vikt om man äter chiafrön. Chiafrön kan vara en del av en hälsosam diet som leder till viktnedgång men de är ingen mirakelmedicin.

Hur mycket kolhydrater innehåller chiafrön?

Chiafrön har ett relativt lågt kolhydratinnehåll, ungefär 2 till 5 gram per 100 gram beroende på tillverkare. Andelen sockerarter är även lågt.

Är chiafrön bra för LCHF?

Chiafrön har ett lågt kolhydratinnehåll vilket gör att det är ett livsmedel som passar den som går på LCHF, low carb high fat.