Biverkningar av chiafrön

Medicinskt verktygChiafrön må vara väldigt nyttigt med sitt höga innehåll av protein, fibrer, omega-3, kalcium och många andra viktiga näringsämnen. Men för vissa personer kan dessa frön ändå framkalla en negativ reaktion från kroppen. I den här artikeln finns information om de vanligaste biverkningarna av chiafrön. Om du har specifika frågor om din egen hälsa bör dock du ta kontakt med läkare som kan undersöka saken närmare.

Några biverkningar av chiafrön

Allergisk reaktion

Allergiska reaktioner från chiafrön är inte särskilt vanliga, men förekommer ändå i vissa fall. Om du är allergisk mot senap och senapsfrön ska du vara särskilt försiktig eftersom risken då är stor att du även kommer vara allergisk mot chiafrön.

De allergiska reaktioner som orsakas av dessa frön liknar de som orsakas av andra matallergier. Det kan bland annat handla om magknip, illamående, diarré, klåda och rinnande ögon. Vid allvarliga reaktioner kan livshotande symptom som svullnad kring strupen, smärta i lungorna och sjunkande blodtryck uppkomma. Om man upplever allvarliga symptom bör man söka akut vård. Mindre allvarliga symptom behandlas helt enkelt genom att sluta äta chiafrön och vänta tills symptomen har försvunnit.

Förstoppning

Chiafrön innehåller över 30 % kostfibrer. Dessa fibrer bidrar vanligtvis till en frisk och normal tarmrörelse.

Men om man redan äter väldigt mycket fibrer, för att man till exempel följer en vegetarisk kost, så kan ett fibertillskott som chiafrön orsaka förstoppning istället för att förebygga det.

Risken för förstoppning ökar om man dricker för lite vatten, eftersom magen behöver mycket vätska för att bearbeta fibrer. Om man normalt äter mycket grönsaker, frukt och frön bör man vara försiktig med att äta för mycket chiafrön utöver det.

Överdrivna och ovetenskapliga hälsopåståenden

Det här förstås ingen riktig bieffekt, men det är ändå något att vara medveten om. Många tillverkare och försäljare av naturlig kosttillskott överdriver sina produkters påverkar på hälsan.

Inga vetenskapliga studier har till exempel kunnat fastställa att omega-3 botar cancer och att kostfibrer botar diabetes, ändå är det något som försäljare antingen säger rakt ut eller antyder i sin reklam. Det betyder å andra sidan inte att kosttillskott inte kan förbättra din hälsa och ditt välmående, men om man tror att några frön kan bota allvarliga sjukdomar eller ersätta en varierad kost och en sund livsstil så har man helt fel.

Frågor och svar om biverkningar av chiafrön 

Kan man vara allergisk mot chiafrön?

Ja, man kan vara allergisk mot chiafrön. Det är inte är särskilt vanlig allergi, men om man är känslig mot senpasfrön kan man även vara känslig mot chiafrön.

Är chiafrön giftiga?

Nej, chiafrön är inte giftiga. Om man äter mycket chiafrön kan man uppleva magknip, uppblåst mage och lös mage eller förstoppning. Det beror på att chiafrön innehåller mycket fiber. Ät chiafrön med måtta och drick mycket vatten.

Är det farligt att äta råa chiafrön?

Nej, chiafrön kan ätas råa. Det är till exempel gott att strö chiafrön över gröten, yoghurten, salladen eller smoothien.

Är det bra att äta chiafrön?

Chiafrön är fulla av nyttiga näringsämnen som kroppen behöver – därför kan de anses vara nyttiga. Det är dock viktigt att inte överkonsumera, chiafrön är nämligen väldigt kaloritäta.

Får man ont i magen av chiafrön?

Om man äter för mycket chiafrön, eller inte är van vid att äta mycket fiber, kan man få ont i magen när man äter chiafrön. Om man vill börja äta chiafrön är det bra att börja med en matsked om dagen och sedan öka successivt så magen hinner vänja sig.