3 alternativ till chiafrön

Bruna linfrönDet finns flera prisvärda alternativ till chiafrön. Linfrön, psylliumfrön och pumpakärnor är tre exempel på frösorter som innehåller liknande nyttigheter och har liknande egenskaper.

  • Linfrön är billigare än chiafrön
  • Psylliumrön innehåller mer fibrer
  • Pumpakärnor innehåller mer protein


Alternativ 1: Linfrön

Linfrö är ett litet frö som precis som chiafrön innehåller en stor mängd av det nyttiga fettet omega-3 i form av linolensyra (LNA). De finns att köpa som hela frön eller krossade. De krossade fröna gör att kroppen lättare tar upp frönas näringsämnen.

Linfrön innehåller vattenlösliga kostfibrer som är bra för magen och tarmarna. Fibrerna är även bra för hjärtat, minskar risken för diabetes och sänker GI-värdet på maten man äter tillsammans med dem. Linfrön är väldigt näringsrika, innehåller B-vitamin och mineraler som fosfor, järn, kalium, kalcium, magnesium och zink.

Alternativ 2: Psylliumfrön

Psylliumfrön är frön som kommer från växten plantago ovata. Fröna är små och svarta och kallas ibland för loppfrön. De är små frön med högt fiberinnehåll där skalet består av hela 80 procent kostfiber.

Man kan köpa skalen från psylliumfrön i krossat eller helt format och även hela frön med skalet kvar. De hela psylliumfröna bryts inte ner i kroppen så inga näringsämnen tas upp men istället är det de gelbildande fibrerna i fröna som är aktiva. Fröna innehåller noll kalorier och är fria från kolhydrater och fett. De används framförallt för att öka fiberhalten i kosten och för att förebygga förstoppning.

Alternativ 3: Pumpakärnor

Pumpakärnor är just kärnor från pumpan och är mycket nyttiga frön som bland annat innehåller en stor mängd zink. De innehåller också magnesium som kroppen behöver för att kunna ta upp kalcium. Pumpakärnor är också rika på järn, fosfor och E-vitamin.

Frågor och svar om alternativ till chiafrön

Vilka frön kan ersätta chiafrön?

Linfrön, psylliumfrön och pumpakärnor är tre frösorter som har liknande näringsvärde som chiafrön. Läs mer om deras näringsinnehåll i jämförelse med chiafrön på Supernyttigt.se.

Finns billigare alternativ till chiafrön?

Ja, det finns billigare frön som kan ersätta chiafrön. Linfrön är till exempel mycket billigare än chiafrön eftersom de produceras i Sverige. Läs mer om linfrön här. Här kan du jämföra pris på chiafrön.

Finns det frön med mer fiber än chiafrön?

Ja, det finns frösorter som innehåller mer fiber än chiafrön. Ett exempel är psylliumfrön som innehåller hela 64 % kostfiber. Läs mer om psylliumfrön här.

Finns det frön med mer protein än chiafrön?

Ja, det finns andra frösorter som innehåller mer protein än chiafrön. Ett exempel är pumpakärnor. Pumpakärnor innehåller 24,5 % protein. Läs mer om pumpakärnor här.

Kan chiafrön ersätta linfrön?

Linfrön innehåller ämnet linamarin som omvandlas till det giftiga ämnet vätecynid i kroppen. Man bör därför undvika att äta krossade linfrön, och hela linfrön bör man begränsa till 1 till 2 matskedar om dagen. Chiafrön är ett bra alternativ om man vill undvika linfrön. Chiafrön innehåller mer omega-3, och mycket mineraler, vitaminer och protein. Läs mer om linfrön här.