Fem tips på nyttigare pålägg

 jordgubbar istället för sylt

Använd jordgubbar istället för sylt

Att använda bär och frukt som pålägg är ett smart sätt att få i sig mer frukt och grönt. Jordgubbar är ett somrigt och gott alternativ till sylt och marmelad. Banan, äpple och kiwi är andra roliga alternativ. Genom att välja färsk frukt istället för industrins sockersötade sylt får du i dig mindre socker och kalorier, men mer vitaminer och fibrer.

Lax istället för salami

Lax istället för salami

Rött, processat kött som korv och salami är något som fler människor borde äta mindre av. Processat kött har bland annat kopplats till tjocktarmscancer, högt blodtryck och hjärtsjukdomar. Färsk lax är nyttigare alternativ som innehåller viktigt omega-3 och D-vitamin.

Välj jordnötssmör istället för Nutella

Välj jordnötssmör istället för Nutella

Nougatpålägget Nutella innehåller över 50 % socker och mycket tillsatt fett från palmolja. Det är ett av de minst hälsosamma påläggen du kan ha på mackan. Jordnötssmör som består av försiktigt rostade jordnötter och inte innehåller något tillsatt socker eller salt är ett mycket nyttigare alternativ. Jordnötssmör är rikt på protein, nyttiga fetter och mineraler.

Kalkon istället för korv

Kalkon istället för korv

Att byta ut rött, processat kött mot vitt kött som kalkon och kyckling kan göra mycket för din hälsa. Kalkon innehåller mindre fett, kolhydrater och kalorier än korv. Till skillnad från charkprodukter av rött kött är kalkon inte heller cancerframkallande.

god färskost

Använd färskost om du vill gå ner i vikt

Färskost är ett gott och nyttigt alternativ till smör, margarin och hårdost. Det innehåller mindre kalorier vilket är användbart om du vill gå ner i vikt. Men det är ändå mjukt och saftigt. Köp naturell kornig färskost som Keso eller den släta varianten som Philadelphia och krydda själv med färska örter, paprika, vitlök eller liknande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*