Chaga – hälsosvampen på allas läppar

Chaga, eller sprängticka som är svampens svenska namn, är en träsvamp som har använts inom folkmedicinen i Asien under hundratals år. Under de senaste åren har även vi i väst börjat få upp ögonen för chaga. Svampen sägs kunna dämpa inflammation i kroppen, lindra psoriasis och artrit, sänka blodtrycket, minska risken för cancer, stärka immunförsvaret och sänka blodsockret. 

Vad är chaga?

Chaga är en svamp som växer på träd, här i norr växer den främst på björkar. Svampen är en parasit som påverkar trädets utveckling. Om en björk har sprängticka, eller chaga, på sig utvecklar stammen knotor och knölar. Chagan sitter som en svart knöl på stammen. Plockar man bort svampen och öppnar den hittar man en röd-brun massa som påminner lite om kork i konsistensen. 

Chaga – en supersvamp

Inom folkmedicinen är chagan mycket populär. Svampen sägs kunna motverka cancer och lindra symptom vid diabetes och psoriasis. Som med mycket inom folkmedicinen finns det ingen forskning som backar upp alla påståenden, utan det handlar mer om personliga erfarenheter och tradition. 2016 gjordes dock en studie på chaga och möss som visade att svampen till viss del minskade tumörers storlek hos cancersjuka möss. Det är dock viktigt att poängtera att möss och människor inte är samma sak – och att detta bara handlar om en enskild studie. 

Chaga innehåller mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler och aminosyror. Chagan innehåller till exempel mycket mer antioxidanter än blåbär, ett bär som ofta lyfts fram som en riktig antioxidant-bomb. 

Chaga är rik på:

  • Antioxidanter
  • Vitaminer
  • Mineraler
  • Aminosyror

Chaga som hälsokost

Chaga kan man köpa som pulver eller som hela bitar. Pulvret använder man när man gör den populära drycken chagate. För att göra chagate låter man lite chagapulver dra i hett vatten tills drycken fått en härlig brun färg. Smaken påminner om vanligt svart te, men med en liten extra smak av sötma. Chagapulver kan man även använda för att göra chagalatte eller tillsätta i smoothies. 

Plocka chaga

Chaga går bra att plocka själv ute i naturen under höst och vinter. Svampen är svart med en skrovlig yta och hittas på björkar. Var försiktig när du plockar chagan så att du inte skadar trädet under. Du plockar med fördel bort svampen från trädet med en kniv eller liten såg. 

Om du inte plockar chaga från dina egna björkar i trädgården för det viktigt att komma ihåg att svampen inte tillhör allemansrätten. Man måste alltså fråga markägaren innan man plockar chaga.

Chaga i forskning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*