Byt ut socker mot det här

Fem nyttigare alternativ till socker
Fem nyttigare alternativ till socker.

Socker är nog mer kritiserat och avskytt idag än någonsin tidigare, med rätta. Socker i sig ger ingen näring, utan bara tomma kalorier som de flesta av oss inte har någon användning av.

Men den söta smaken från socker är ändå något som många uppskattar och dras till, varför det kan vara bra att känna till några nyttigare alternativ till vanligt strösocker. Alternativen i listan nedan kan till exempel användas i mellanmål, bakverk, desserter, smoothies, te, gröt och müsli.

  • Frukt och bär – Det bästa alternativet till vanligt socker. Frukt och bär innehåller en naturlig mix av olika sockerarter, men har en lägre sockerhalt och innehåller mindre kalorier än rent socker. Dessutom är frukt och bär rika på vitaminer, mineraler och fibrer. Dadlar, fikon, hallon, gojibär, aprikoser och banan är goda exempel.
  • Agavenektar – En sirap som utvinns ur stammen från den mexikanska agaveväxten. Agavenektar har en behaglig smak av kola och kan användas på samma sätt som honung. Den stora fördelen med agavenektar är att den här lägre GI-värde och därmed en snällare påverkan på blodsockret.
  • Honung – Ett är ett mer smakrikt alternativ till socker, vilket gör att du inte behöver använda lika mycket av det. Det innehåller dessutom mindre kalorier än socker. Honung har även vissa bakteriedödande och antiinflammatoriska egenskaper.
  • Björksocker – Kallas även xylitol, ett namn som du kanske känner igen från förpackningar med sockerfria tuggummin. Björksocker är en sockeralkohol med mindre kalorier, mindre kolhydrater, lägre GI och en bättre påverkan på munhälsan än vanligt socker. Björksocker finnas naturligt i björksav.
  • Kokossocker – Framställs av nektar från kokospalmer. Förutom att ha ett lägre GI än vanligt socker så innehåller kokossocker även mer fibrer och mineraler.

Recept: Chokladbollar med kokossocker

Chokladbollar med kokossocker
Lite nyttigare chokladbollar med kokossocker.

Kokossocker kan bland annat användas i bakning istället för vanligt socker. Till exempel för att göra lite nyttigare chokladbollar, som i det här receptet från bloggen Spark i baken.

För den som är sugen att testa kommer receptet här:
100 g smör
4 dl havregryn
2 dl kokossocker
4 msk kakao
4 msk vatten eller starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker

Blanda alla torra ingredienser. Nyp ner smöret och ha i vätskan. Mosa med fingrarna till en smet. Ställ in i kylen 30 minuter. Rulla sedan bollar i kakaoströsslet och ställ på nytt in i kylen. Galet gott till en kopp kaffe.

Läs mer om alternativ till socker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*