Bäst nyponpulver 2021 – vitaminrikt, antioxiderande och antiinflammatoriskt

nypon är huvudingrediensen i nyponpulver

För alla som har växt upp i Sverige så är nyponbusken något bekant. Den orangeröda frukten nypon (Rosa Canina) växer vilt i vår natur, och nyponsoppan hör till mångas barndom. Men visste du att nyponpulvret faktiskt också har många hälsosamma egenskaper och sägs kunna hjälpa mot ledbesvär och som smärtlindring?

I den här guiden går vi igenom nyponpulvrets alla positiva egenskaper och vad du kan använda kosttillskottet till.

Vilka positiva effekter har nyponpulver på hälsan?

Nyponpulver har flera hälsosamma egenskaper och innehåller bland annat mycket C-vitamin och antioxidanter (läs mer om det nedan)

Men det är ändå kanske inte främst på grund av dessa egenskaper som nyponpulvret blivit ett populärt kosttillskott. Faktum är att många äter nyponpulver regelbundet på grund av dess smärtlindrande egenskaper, och det används som lindring mot artros.

Artros är en reumatisk sjukdom som orsakar stelhet och värk i leder. Vanligast är det att vuxna kvinnor drabbas, men även män och unga personer kan få problem med artros. Nyponpulver som lindring för artrosbesvär har visat sig fungera för många människor, vilket även bekräftats av forskare, som sett att personer med artros som regelbundet tar nyponpulver, upplever smärtlindring efter tre månader.

Det är viktigt att poängtera att det är just effekt med nyponextrakt som har effekt på artros.

Det är alltså ingen bra idé att försöka ersätta nyponpulvret som du köper i hälsokostbutiker med livsmedelsaffärens nyponsoppa. Nyponsoppan är god, men den innehåller inte alls lika mycket av de nyttiga ämnena som nyponpulver som tagit fram som hälsokost gör. I nyponsoppa används bara det yttre lagret av nyponet för att tillverka soppan, och det är inte särskilt näringsrikt. Dessutom är nyponsoppan full med socker.

Än så länge är nyponpulvrets hälsobringande effekter vad beträffar ledbesvär ganska outforskat, men vissa tror att pulvret även kan ha effekt på andra reumatiska sjukdomar, och även kunna ersätta vissa värktabletter, då nyponpulvret har antiinflammatoriska egenskaper. Forskare tror att det är den aktiva substansen Gopo i nyponpulvret som påverkar rörligheten i lederna och påverkar så att färre antal vita blodkroppar kommer fram till det inflammerade området.

Studier har även visat att nyponextrakt kan spela en roll i delningen av cancerceller. Således kan nypon spela en roll i att hämma cancer.

I en annan studie där nyponpulver användes som dryck för kraftigt överviktiga personer, visade det sig att nypon spelade en roll i att sänka LDL-kolesterolet och blodtrycket, vilket är viktigt för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Nyponpulver har använts länge för att råda bot på en rad olika besvär. På grund av det höga innehållet av fytokemikalier så har nypon en stärkande effekt på immunförsvaret. Övriga traditionella husmorskurer där nypon haft en avgörande roll inkluderar bland annat förstoppning, kolik, stelhet och trötthetsbesvär.


Hälsofördelar med nyponpulver

 • Högt innehåll av antioxidanter - Antioxidanter är en samling ämnen som motverkar fria radikaler och oxidativ stress i kroppen. Fria radikaler har en skadande påverkan på kroppen och bidrar bland annat till utvecklingen av diabetes, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Källa till protein - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
 • Låg fetthalt - Livsmedel med lågt fettinnehåll kan vara positiva för hälsan av två anledningar. Fett innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein vilket gör att det kan bidra till övervikt. Att äta för mycket mättat fett, eller transfetter, kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Näringsinnehåll i nyponpulver
105 kcal per 100 gram
5 % av RDI (2000 kcal)
4 % protein
7 % av RDI (55 gram)
22 % kolhydrater
8 % av RDI (275 gram)
11 % socker
22 % av max RDI (50 gram)
1 % fett
1 % av RDI (80 gram)
7 % fibrer
23 % av RDI (30 gram)

Källor: Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas och Livsmedelsverket

Vad innehåller nyponpulver?

Nypon ser inte mycket ut för världen, men faktum är att de är fullproppade med hälsosamma näringsämnen. Detta gäller naturligtvis även för nyponpulvret. Att pulvret verkar fungera för att lindra ledbesvär är bara en av alla fördelar, men även den som inte har ledbesvär kan dra nytta av nyponpulvrets effekter, då det bland annat innehåller:

 • C-vitamin – Nyponpulver är rikt på C-vitamin. Faktum är ett av de mest C-vitaminrika källorna som finns, med hela 60 gånger mer C-vitamininnehåll än citrusfrukter.
  C-vitamin är en organisk syra och antioxidant, som har positiv inverkan på blodkärl, tänder, hud och benstomme. C-vitamin underlättar även kroppens järnupptagningsförmåga och skyddar våra celler mot oxidativ stress. Vitaminet utgör även ett skydd mot miljögifter, exempelvis besprutningsgifter, tillsatser i maten och luftföroreningar.
 • Magnesium – Magnesium är en mineral som är viktig för nerv- och muskelfunktioner i kroppen. Magnesium minskar risken för såväl benskörhet som depression, och ser även till att upptaget av D-vitaminet fungerar som det ska. Levern, immunförsvaret, blodtrycket, hormonsystemet och matsmältningens funktion kan också kopplas till magnesiumet. Nypon är ett bra sätt att öka intaget av magnesiumet, som faktiskt visat sig vara en mineral som det blir allt vanligare att människor har brist på. Förutom i nypon är bra källor till magnesium nötter, frön, kött, fisk, spannmål och baljväxter.
 • Antioxidanter – När vår kropp förbränner syre förlöses så kallade fria radikaler i kroppen. Fria radikaler och oxidation är naturligt, men om det blir för mycket och kroppen utsätts för oxidativ stress kan det skada våra celler, vilket kan få förödande konsekvenser. Stress är en faktor som kan öka mängden fria radikaler i kroppen, liksom infektioner, strålning och rökning. Antioxidanter är nödvändiga för att motverka de här processerna. Kroppen producerar själv några typer av antioxidanter, och andra får vi i oss genom exempelvis vitaminer, karotenoider och proteiner, vilket nypon är rikt på. Förutom i nypon så finns det mycket antioxidanter i bär, som blåbär, svarta vinbär, lingon, körsbär och björnbär. Du hittar också gott om antioxidanter i broccoli, rödkål och grönkål, samt i grönt te, choklad och kaffe.
 • Betakaroten – Betakaroten är ett ämne som finns rikligt i vissa grönsaker och frukt, främst i morot, men också i tomater, pumpa, sötpotatis, persilja, grönkål, spenat, aprikos, mango och papaya. Och nypon förstås, vilket den orangeröda färgen avslöjar. När du får i dig betakaroten så lagras ämnet i hudens fettlager. Betakaroten bidrar till att producera melanin, vilket är hudens skydd inifrån mot solen. Anledningen till att man säger att betakaroten är ett förstadium till vitamin A är för att det i sig själv inte är ett essentiellt näringsämne. Men det kan omvandlas till A-vitamin. A-vitaminet behövs för att hud, syn och slemhinnor ska fungera normalt.
 • Järn – Järn är ett näringsämne som är mycket viktigt för att vår kropp ska kunna fungera normalt. Det bidrar till bildningen av röda blodkroppar, hemoglobin och celldelningsprocessen. Järnet ser även till att syret transporteras i blodet. Det är således mycket viktigt att få i sig tillräckliga mängder med järn. Invälsmat och blodmat innehåller höga mängder järn, men även kött, fisk och ägg. Vegetarisk mat med järn är bland annat fullkornsprodukter, spenat och bananer. Och nypon förstås!
 • Zink – Nypon innehåller även en mindre mängd zink, som bidrar till att justera kroppens ph-balans och kolhydratomsättningen. Zink hjälper även till med celldelningsprocessen och ser till att hålla vår hud, vårt hår och våra naglar friska. Zink återfinns även i kroppen i bland annat sköldkörteln, levern och njurarna.

Var kan jag köpa nyponpulver?

svenskhälsokost.se hittar du nyponpulver från flera olika leverantörer och i olika utföranden. Antingen köper du kosttillskottet i pulverform, vanligen med en rekommenderad dos av en sked per dag, eller i kapselform. Det går förstås också bra att blanda nyponpulvret i en smoothie eller liknande.

Kosttillskottet Movo är tillverkat av nypon som har ett stort innehåll av den aktiva substansen Gopo, som är populärt som smärtlindring för personer med artros. Produkten innehåller inga tillsatser utan bara rent nyponpulver, och den rekommenderade dosen är sex kapslar om dagen.

Nyponpulver ska förvaras svalt och torrt, i ett mörkt utrymme. Om pulvret försvaras i kylen kan en del av näringen förstöras, och det samma gäller om pulvret hettas upp. Därför bör pulvret ätas som det är (det går förstås bra att blanda i det i kall dryck eller mat), för att säkerställa bästa effekt.

Är nyponpulver säkert att använda?

Det finns inga kända biverkningar av nyponpulver, vid användning enligt rekommenderad dos. Nyponpulver kan påverka magen genom att det är milt laxerande. Så om du upplever besvär kan du testa att ta en lite mindre dos. För säkerhets skull bör personer som använder sig av blodförtunnande medicin diskutera med sin läkare innan nyponpulver används som kosttillskott.

Frågor och svar om nyponpulver

Är nyponpulver nyttigt?

Nyponpulver innehåller livsviktiga mineraler och vitaminer som C-vitamin, magnesium, betakaroten, järn och zink. Läs mer om hälsofördelarna med nyponpulver i vår granskning av bäst nyponpulver 2021.

Vad innehåller nyponpulver?

Nyponpulver innehåller malda nypon. Nypon är näringsrika och innehåller bland annat antioxidanter, fiber och protein. När det kommer till vitaminer och mineraler är nypon rika av C-vitamin, magnesium, järn och zink.

Är nyponpulver giftigt?

Nej, nypon och nyponpulver är inte giftigt. Nypon kan dock ha en laxerande effekt. Om man äter nyponpulver för första gången kan det vara bra att prova med en mindre dos för att se hur magen reagerar.

Kan nyponpulver lindra artros?

Nyponpulver används av många som ett naturläkemedel för att lindra artros. Nyponpulver anses öka rörligheten i lederna och minska inflammationen vilket kan minska de besvär man har på grund av sin artros.

Vilket nyponpulver är bäst?

Vi tipsar om det bästa nyponpulvret 2021. Nyponpulver säljs i pulverform och som kapslar. Hitta det bästa nyponpulvret hos supernyttigt.se.