Havtorn – ett superbär från Östersjökusten

HavtornHavtorn är ett bär som länge uppskattats för sina hälsofrämjande egenskaper. Det har använts medicinalväxt i flera tusen år.

De små ljust orangea bären har en syrlig smak och växer på havtornsbuskar som man i Sverige främst hittar längs Östersjökusten. Havtorn uppskattas för sitt höga innehåll av vitaminer, antioxidanter och viktiga fettsyror.

Havtorn finns att köpa som torkade bär, i fryst eller flytande form och som ingrediens i olika livsmedel som sylt, saft och marmelad. Men i hälsokostbutiker hittar man det oftast i pulverform.

 • Rika på C-vitamin
 • Innehåller omega-fetter
 • Högt innehåll av antioxidanter
 • Finns i pulverform


Hälsofördelar med havtornspulver

Havtornspulver
 • Högt innehåll av C-vitamin - En våra viktigaste vitaminer som bland annat underlättar upptaget av järn från maten. Det används också i uppbyggnaden av brosk och benvävnad i kroppen. Brist på C-vitamin kan i lindriga fall leda till trötthet och utmattning, och i mer allvarliga fall till återkommande infektioner och försämrad sårläkning.
 • Källa till omega-3 - Omega-3 är en en grupp fleromättade fettsyror som vi människor behöver få i oss från kosten. Dessa fetter behövs bland annat för att reparera celler, reglera blodtrycket och säkerställa att immunförsvaret fungerar normalt.
 • Högt innehåll av antioxidanter - Antioxidanter är en samling ämnen som motverkar fria radikaler och oxidativ stress i kroppen. Fria radikaler har en skadande påverkan på kroppen och bidrar bland annat till utvecklingen av diabetes, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Källa till E-vitamin - E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler från skadlig oxidation. Antioxidanter hindrar nedbrytningen av fettsyrorna i cellmembranen vilket förlänger deras livslängd.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Lågt sockerinnehåll - Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Näringsinnehåll i havtornspulver
336 kcal per 100 gram
17 % av RDI (2000 kcal)
4 % protein
7 % av RDI (55 gram)
32 % kolhydrater
12 % av RDI (275 gram)
2 % socker
4 % av max RDI (50 gram)
4 % fett
5 % av RDI (80 gram)
11 % fibrer
37 % av RDI (30 gram)

Källor: Nuts.com och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda havtorn

Havtornsdryck

 • I smoothies – Havtornets hälsoegenskaper har gjort att det utsetts till ett så kallat superbär. Havtornspulver är ett bra komplement i en smoothie eller protein-shake. Varför inte mixa en smoothie med banan, mandelmjölk, mango och havtorn? Andra goda smakkombinationer till havtorn är blåbär och vanilj. Smoothies och shakes anpassar du lätt efter dina egna smaklökar och preferenser.
 • I müsli – Torkade havtorn kan ätas som de är, men på grund av den syrliga smaken brukar de traditionellt samsas med sötare smakkombinationer. De kan med fördel ingå i en hemmagjord müsli, det är både nyttigt och gott att strössla havtorn över yoghurt eller filmjölk på morgonen.
 • I chutney – En hemmagjord havtornschutney är ett fint tillbehör som passar utmärkt till saltare smaker som ostar och pastejer. Chutney med äpplen och chili passar fint ihop med havtorn, tillsammans är smakerna en riktig delikatess till brie och västerbottensost. En modern och fräsch rätt är också grillad halloumi med havtornschutney.
 • Till cheesecake – Efterrätter med havtorn syns ofta på finare restaurangers menyer. Cheesecake med en havtornstopping är lyxigt exempel. Det är efterrätt som är lätt att imponera på middagsgästerna med.
 • Till pannacotta – En rätt där det syrligare havtornet möts med en mild och lent söt smak är havtornspannacotta. Tillaga pannacotta efter ett grundrecept och toppa sedan med en havtornsgelé gjord på havtorn, socker och gelatin.

Att tänka på innan du köper havtorn

Superfruit HavtornHavtorn har länge använts som en medicinalväxt i Kina. Under de senaste årens hälsotrend har bären fått en välförtjänt status som ett superbär.

Havtorn är riktiga vitaminbomber. De är en naturlig källa till vitaminerna A, B, C, E och K. Det är också unika tack vare sitt innehåll av omega-fettsyror. Det höga innehållet av Omega-7 har visat sig vara bra för den som lider av torra slemhinnor. Havtorn innehåller också flavonoider, dessa förknippas med ett bättre minne och anses vara bra för hjärtats hälsa.

Färska havtorn har en mycket kort hållbarhet och finns därför inte att köpa. Bärens fettinnehåll förkortar hållbarheten då fetterna snabbt härsknar. Bären måste tas om hand direkt efter skörd för att undvika jäsning och mögel. Detta görs genom frysning, torkning eller konservering.

I svenska butiker hittar man oftast havtorn i torkad pulverform. Torkade bär och bärpulver håller länge om de förvars torrt och svalt, gärna i mörker. Allra bäst håller en öppnad förpackning i kylskåp.

Läs mer om havtorn

Frågor och svar om havtorn

Är havtorn nyttigt?

Ja, havtorn är riktigt på mineraler, vitaminer och andra näringsämnen. Bäret är populärt på grund av sina hälsofrämjande egenskaper och dess höga innehåll av C-vitamin, E-vitamin, antioxidanter och omega-3.

Är havtorn giftigt?

Nej, havtorn är inte giftigt. Bären används bland annat för att smaksätta saft, gelé, marmelad, sill och andra livsmedel. Bären känns igen på sin starkt orangea färg.

Är havtorn bra för kroppen?

Ja, havtorn är näringsrika och kan därför anses vara bra för kroppen. Bären innehåller dessutom fettsyror, bland annat omega-7, som verkar återfuktande. Havtorn kan bland annat hjälpa till vid torra slemhinnor och torr hud.

Hur kan jag använda havtorn?

Havtorn säljs torkade, i pulverform eller som en ingrediens i andra livsmedel som müsli, marmelad eller saft. Läs mer om hur du kan använda havtorn i pulverform här på vår sida.

Är havtorn bra för huden?

Ja, havtorn innehåller fettsyror som verkar återfuktande och fuktbevarande. Havtorn är bland annat rik på fettsyran omega-7 som motverkar torra slemhinnor och torr hud.