Gojibär – den röda diamanten full med antioxidanter

Skål med gojibärGojibär är rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. De har sitt ursprung i Kina och säljs ofta i torkad form här i Sverige.

Gojibärens röda färg kommer från deras höga innehålla av antioxidativa karotenoider. Bärens smak och konsistens liknar russins, men de har en lite beskare eftersmak.

 • Rika på antioxidanter
 • Högt fiberinnehåll
 • Innehåller mer C-vitamin än apelsin
 • Innehåller lika mycket betakaroten som morot


Hälsofördelar med gojibär

Gojibär
 • Högt innehåll av antioxidanter - Antioxidanter är en samling ämnen som motverkar fria radikaler och oxidativ stress i kroppen. Fria radikaler har en skadande påverkan på kroppen och bidrar bland annat till utvecklingen av diabetes, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt innehåll av C-vitamin - En våra viktigaste vitaminer som bland annat underlättar upptaget av järn från maten. Det används också i uppbyggnaden av brosk och benvävnad i kroppen. Brist på C-vitamin kan i lindriga fall leda till trötthet och utmattning, och i mer allvarliga fall till återkommande infektioner och försämrad sårläkning.
 • Högt innehåll av betakaroten - Betakaroten är ett ämne som kroppen omvandlar till A-vitamin efter behov. Betakaroten är också viktigt för hudens hälsa eftersom det lagras i underhudsfettet. Det är även ett starkt naturligt färgämne som bidrar till att göra huden mer solbrun.
 • Högt innehåll av järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Källa till protein - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
Näringsinnehåll i gojibär
302 kcal per 100 gram
15 % av RDI (2000 kcal)
11 % protein
20 % av RDI (55 gram)
55 % kolhydrater
20 % av RDI (275 gram)
50 % socker
100 % av max RDI (50 gram)
2 % fett
3 % av RDI (80 gram)
10 % fibrer
33 % av RDI (30 gram)

Källor: Healthwell och Livsmedelsverket

Hur du använder gojibär

Müsli med gojibärGojibär har använts inom den traditionella folkmedicinen i Kina under hundratals år. Bären ansågs bland annat kunna lindra ögonsjukdomar och diverse andra åkommor.

Det fanns även en tro om att gojibär kunde ge ett långt och friskt liv, vilket gjorde att de kom att exporteras till andra delar av Asien och senare till resten av världen. Än idag odlas och förpackas den största delen av världens konsumtion av gojibär i Kina.

 • Som snacks – Gojibär är goda att äta som de är, till exempel som ett energigivande mellanmål eller ett nyttigt tilltugg framför teven. Bären har en söt smak som påminner om en korsning mellan tranbär och körsbär.
 • I te – Torkade gojibär kan tillsättas i te för att bidra med smak och textur, på som man gör med russin och glögg under julen.
 • I müsli – Om du vill göra en god müsli full med antioxidanter och andra nyttigheter kan du blanda gojibär med de frön, nötter och frukter du gillar mest.
 • I RAW-bakning – Gojibär används flitigt av många som äter rawfood. Bären kan till exempel används för att göra RAW-chokladbollar med en naturlig sötma och mjuk konsistens.
 • Som garnering – Gojibär är särskilt användbara som garnering eftersom de har en stark röd färg som förgyller de flesta maträtter och bakverk. De kan till exempel blandas i en sallad eller strös över en kaka.

Att tänka på innan du köper gojibär

Alea Vera Drycken med gojibärDet finns också en mängd olika produkter som innehåller gojibär som en tillsats, till exempel naturgodis, bars, drycker, yoghurt m.m.

Om man vill spara pengar och få ut det mesta av bären genom att ta till vara på alla näringsämnen i dem bör man dock äta dem hela.

 • Det finns billigare alternativ – Under sommarmånaderna är det både billigare och bättre för miljön att köpa svenskodlade jordgubbar, hallon eller blåbär. Dessa innehåller också antioxidanter och nyttiga vitaminer. Under resten av året kan tranbär och russin vara billigare alternativ.
 • Drycker med gojibär är dyra och fulla med socker – Drycker med smak av gojibär kan vara goda törstsläckare. Men med tanke på hur lite faktiska bär och näring man får för pengarna kan det vara mer värt att äta hela gojibär och dricka vanligt vatten istället.
 • Undvik produkter med tillsatt socker – Chokladöverdragna gojibär, gojibär sötade med juice, chokladkakor med gojibär, smaksatt vatten med gojibär och andra liknande produkter innehåller alla onödigt mycket socker. Gojibäret har en naturlig sötma redan från början vilket gör ytterligare tillsatt socker överflödigt.
 • Gojipulver kan vara lättare att använda – Om du dricker mycket smoothies eller proteinshakes kan gojipulver vara ett smidigt alternativ till hela gojibär. Att tillsätta en tesked gojipulver gör din smoothie full med nyttiga antioxidanter och C-vitamin.

Läs mer om gojibär

 • Tipsa oss gärna om bra artiklar om gojibär.

Frågor och svar om gojibär

Är gojibär nyttigt?

Ja, gojibär innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter som är nyttiga för människan. Gojibär är bland annat fulla av C-vitamin, betakaroten, antioxidanter, järn och fiber.

Hur använder man gojibär?

Gojibär kan köpas torkade, som pulver eller i diverse andra produkter som drycker, bars, choklad, juicer och müsli. Om man är ute efter de nyttiga effekterna av gojibär kan det vara klokt att avstå sötade produkter som godis och drycker med gojibär.

Vad är gojibär bra för?

Gojibär är goda och innehåller dessutom massor av nyttiga näringsämnen. De innehåller till exempel mer C-vitamin än en apelsin. Läs vidare om vad gojibär är bra för på vår sida.

Hur mycket gojibär kan jag äta?

Runt 15 till 30 gram per dag är lagom för de allra flesta. Tänk på att gärna välja ekologiska gojibär och att inte äta för många sötade produkter med gojibär.

Är gojibär giftiga?

Gojibär i sig är inte giftiga, men de bekämpningsmedel som används för att hålla bären fria från insekter och andra angrepp är det. De kan även innehålla mögel om de inte har hanterats rätt under transport. Att välja ekologiskt odlade gojibär minimerar risken att få i sig för höga halter gifter och bekämpningsmedel. Läs mer om gifter i Gojibär hos Råd & Rön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*