Blåbär – superbäret från svenska skogar

BlåbärBlåbär är ett lövfällande ris och ett av de vanligaste växtarterna i svenska skogar. Bären från blåbärsriset mognar under sensommaren och har en färg som skiftar i nyanser från mellanblått till svart.

Blåbär uppskattas både för sin söta smak och rika näringsinnehåll. I handeln finns såväl färska som torkade och frysta blåbär.

 • Rika på antioxidanter
 • Högt innehåll av C-vitamin
 • Färska blåbär har ett lågt kaloriinnehåll
 • Ett sött och nyttigt snacksHälsofördelar med blåbär

Blåbär
 • Högt innehåll av antioxidanter - Antioxidanter är en samling ämnen som motverkar fria radikaler och oxidativ stress i kroppen. Fria radikaler har en skadande påverkan på kroppen och bidrar bland annat till utvecklingen av diabetes, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt innehåll av C-vitamin - En våra viktigaste vitaminer som bland annat underlättar upptaget av järn från maten. Det används också i uppbyggnaden av brosk och benvävnad i kroppen. Brist på C-vitamin kan i lindriga fall leda till trötthet och utmattning, och i mer allvarliga fall till återkommande infektioner och försämrad sårläkning.
 • Högt innehåll av B-vitaminer - B-vitaminer behövs för att kroppen ska kunna omsätta kolhydrater, fett och protein till energi. B-vitaminer behövs också för att nerver och röda blodkroppar ska fungera normalt.
 • Högt innehåll av fosfor - Fosfor behövs bland annat för att bygga kroppens ben och skelett. Det har även en viktig roll i att säkerställa kroppens syra-bas-balans.
 • Låg fetthalt - Livsmedel med lågt fettinnehåll kan vara positiva för hälsan av två anledningar. Fett innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein vilket gör att det kan bidra till övervikt. Att äta för mycket mättat fett, eller transfetter, kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Näringsinnehåll i blåbär
57 kcal per 100 gram
3 % av RDI (2000 kcal)
1 % protein
2 % av RDI (55 gram)
14 % kolhydrater
5 % av RDI (275 gram)
10 % socker
20 % av max RDI (50 gram)
0 % fett
0 % av RDI (80 gram)
2 % fibrer
7 % av RDI (30 gram)

Källor: USDA och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda blåbär

Blåbär med gröt

 • Som snacks – Under de sensommaren är det ett perfekt tillfälle att använda färska svenska blåbär som ett nyttigt snacks. En skål med färska blåbär är nyttigt alternativ till chips och godis i tv-soffan, och brukar uppskattas av både unga och gamla.
 • I smoothies – Blåbär är en populär ingrediens i söta smoothies, bland annat i kombination med hallon och banan. Frysta bär är särskilt praktiska till smoothies, men blåbär finns också som frystorkade pulver.
 • Som soppa – Traditionellt används blåbär i sylt, kräm, saft och soppa. Du kan enkelt koka din egen blåbärssoppa med hjälp av vatten, blåbär, socker och potatismjöl. Varm blåbärssoppa i en termos är en klassiskt mellanmål att ta med på skidturer och vinterutflykter.
 • Som topping – Yoghurt, kvarg, filmmjölk, gröt, chiapudding m.m. kan toppas med blåbär för att ge färg, smak och näring. En särskild god smakkombination är blåbär och vanilj.
 • Som dekoration – Blåbär är också omtyckta som dekorationer på bakverk. Med sin vackra färg är de fina som dekoration på tårtan eller kladdkakan. Muffins och cupcakes med blåbär är amerikanska klassiker.

Att tänka på innan du köper blåbär

BlåbärstårtaBlåbär har en så pass hög koncentration av nyttiga näringsämnen att de kallas superbär. De är rika på vitamin B och vitamin C. Dessutom innehåller de mineraler som fosfor, kalium, kalcium och magnesium.

Forskningsresultat har visat att blåbär är bra för minnet och motverkar demenssjukdomar. De är även rikare på de antioxidanter som kallas för antocyaniner än något annat livsmedel. De anses skydda cellerna, förnya tillväxten av nya celler och bromsa ett alltför tidigt åldrande. Antioxidanter tros också skydda mot infektioner. Antocyaninerna anses dessutom vara bra för synen.

Det brukar ofta tvistas om huruvida blåbär har en stoppande eller lösande effekt på tarmarna. Svaret är att torkade blåbär har en stoppande verkan, det är därför blåbärssoppa som frystorkats rekommenderas vid diarré och magsjuka. Färska blåbär har däremot en lösande verkan. Färska blåbär är alltså effektiva vid förstoppning.

Färska blåbär har en kort hållbarhet i kylskåpet. Torkade och frysta bär har lång hållbarhet om de förvaras rätt. Frysta bär förvaras i en väl sluten påse eller plastburk i en kall frys. Torkade blåbär förvaras i en sluten förpackning, torrt och ej över normal rumstemperatur.

Läs mer om blåbär

Frågor och svar om blåbär

Är blåbär nyttigt?

Ja, blåbär är rika på vitaminer, mineraler och näringsämnen. Blåbär innehåller bland annat höga halter av C-vitamin, B-vitamin och antioxidanter. Blåbär är dessutom relativt kalorisnåla. Läs mer om de nyttiga effekterna av blåbär på vår sida.

Hur mycket blåbär ska man äta?

Ungefär 1 1/2 dl färska blåbär per dag är lagom för de flesta. Precis som med alla livsmedel är det inte bra att äta för mycket – hur nyttiga och goda bären än är.

Innehåller blåbär antioxidanter?

Ja, blåbär är i regel rika på antioxidanter. Man brukar säga att ju starkare färg ett bär har desto mer antioxidanter. Därför innehåller de svenska blåbären, med sitt färgstarka fruktkött, betydligt mer antioxidanter än de amerikanska, med sitt bleka fruktkött.

Är blåbär bra vid förstoppning?

Färska blåbär kan verka lösande om man lider av förstoppning. Bären är fiberrika och hjälper till att få igång magen igen. Torkade blåbär kan ha en motsatt effekt och därför vara bra vid lös mage eller diarré.

Hur många kalorier innehåller blåbär?

100 gram blåbär innehåller 53 kcal. 53 kcal per 100 gram är relativt kalorisnålt. Blåbär kan därför vara ett bra tillskott i smoothies eller gröt för att göra målet sötare och godare utan att lägga till för mycket kalorier.