Acaibär – superbäret från Amazonas

Acaibär med bladAcaibär är en superfruit med ett högt innehåll av antioxidanter, fibrer och essentiella fetter. Till utseendet liknar acaibär ett större blåbär, men de har en smak som påminner mer om en mild nöt än ett sött bär.

Acaibär används framför allt som ett kosttillskott i pulverform. Acaipulver kan användas i smoothies, proteinshakes eller ätas med yoghurt.

 • Innehåller sex gånger mer antioxidanter än blåbär
 • Högt innehåll av fibrer
 • Rik på C-vitamin och kalcium
 • Finns i form av pulver, juice, kapslar och energibars


Hälsofördelar med acaipulver

 • Högt innehåll av antioxidanter - Antioxidanter är en samling ämnen som motverkar fria radikaler och oxidativ stress i kroppen. Fria radikaler har en skadande påverkan på kroppen och bidrar bland annat till utvecklingen av diabetes, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Källa till protein - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
 • Låg fetthalt - Livsmedel med lågt fettinnehåll kan vara positiva för hälsan av två anledningar. Fett innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein vilket gör att det kan bidra till övervikt. Att äta för mycket mättat fett, eller transfetter, kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Lågt sockerinnehåll - Livsmedel med hög sockerhalt innehåller stora mängder snabb energi men är i allmänhet näringsfattiga. Det gör att man lätt kan få ett energiöverskott om man konsumerar dem vilket leder till övervikt på lång sikt. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.
Näringsinnehåll i acaipulver
376 kcal per 100 gram
19 % av RDI (2000 kcal)
14 % protein
25 % av RDI (55 gram)
79 % kolhydrater
29 % av RDI (275 gram)
3 % socker
6 % av max RDI (50 gram)
1 % fett
1 % av RDI (80 gram)
7 % fibrer
23 % av RDI (30 gram)

Källor: SuperOrganicFoods.com och Livsmedelsverket

Ursprung och historia

Acai växer i Sydamerika i Amazonas regnskog. Där har bären ätits i hundratals år av invånarna som har upptäckt hur näringsrika och utsökt goda de är. Det hälsosamma acaibäret har även används i behandlingar mot en rad olika åkommor bland den lokala befolkningen i delar av Amazonas.

På 1990-talet började bären exporteras från Rio de Janeiro efter att de hade plockats och frysts ner. De första människorna utomlands som började konsumera acai var surfare på den amerikanska västkusten som drack drinkar med acaifruktpuré i för att hålla sig i form. Efter detta spreds bäret till andra områden i USA och Brasilien samt vidare till Europa där den vinner allt mer popularitet.

Hur du använder acaibär

smoothieAtt äta hela acaibär är inte särskilt vanligt i Sverige eftersom de dels innehåller en stor hård kärna och dels inte kan odlas i närheten av vårt kalla klimat.

Det vanligaste sättet att använda acaibär är istället som ett kosttillskott i pulverform. Bärets fruktkött separeras från kärnan, blandas med vatten och därefter torkas och mals ner till ett näringsrikt pulver.

Acaipulvret är lätt att tillsätta i till exempel smoothies eller juice vilket ger ett nyttigt och näringsrikt mellanmål. Pulvret kan också används på yoghurt eller kvarg, förslagsvis tillsammans med en banan eller några färska bär. En matsked acaipulver räcker för att ge måltiden rikligt med antioxidanter, energi och näring.

Acaibär i andra former

Acaibär finns också i form av kapslar, juice och bars. Dessa har fördelen av att redan vara doserade i rätt mängder vilket gör dem enklare att konsumera än acaipulver. Acaikapslarna kan tas tillsammans med vatten i samband med en måltid på samma sätt som andra kosttillskott.

Juicer med acai är ofta baserade på fruktjuice från till exempel vindruvor eller äpple, och innehåller en begränsad mängd koncentrerad acai för att öka näringsinnehållet. Även bars med acai innehåller små tillsatser av acaipulver (ofta omkring 1%) för att ge en liten ökning av antioxidanter och andra nyttiga ämnen.

Köpa acaibär

Kapslar med acaibärOm du aldrig har ätit acaibär i någon form tidigare kan ett lätt första steg vara att köpa en bar eller en juice med acai. De formerna av bäret är enkla och goda att konsumera, och ger dig en möjlighet att se om du uppskattar smaken.

Om du inte har något emot smaken eller färgen kan du senare välja att köpa rent acaipulver, vilket är billigare och har fler användningsområden.

 • Acaipulver är billigast – Att köpa rent acaipulver i stora förpackningar ger mest acai per krona. Pulvret är enkelt att tillsätta i smoothies, yoghurt eller kvarg. Dessutom slipper du onödiga tillsatser och sötningsmedel.
 • Acaikapslar är enklast – Kapslar som innehåller acaipulver är enklast att använda eftersom du slipper dosera själv utan kan äta dem direkt som de är.
 • Acaijuice är dyrt och sämre för miljön – Juice med acai är i regel mycket dyrare än vanlig apelsin- eller äppeljuice, trots att de bara innehåller några procent acai. Dessutom är den tunga juicen mindre miljövänlig eftersom den måste fraktas långa sträckor för att komma till Sverige.
 • Förvänta dig inte automatiskt viktnedgång – Vissa säljare menar att acai är ett mirakelbär som leder till snabb viktnedgång. Acaibär må innehålla lite socker och lite fett, vilket gör dem kalorisnåla, men det i sig innebär inte att man automatiskt går ner i vikt om man äter dem. All viktnedgång kräver att man gör av med mer energi än man får i sig.

Frågor och svar om acaibär

Är acaibär nyttigt?

Acaibäret är rikt på många nyttiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra näringsämnen samtidigt som det har ett lågt sockerinnehåll och låg fetthalt vilket gör att många anser att bäret är nyttigt.

Hur använder jag acaibär?

Acaibär kan köpas i pulverform, som kapslar eller som hela bär, men hela bär är mer ovanligt. Acai är även populärt i juicer, bars och bowls. Acai i pulverform kan användas i smoothies, juicer, eller som topping på gröt eller yoghurt.

Går jag ner i vikt om jag äter acaibär?

Nej, man går inte automatiskt ner i vikt om man äter acaibär. Bären har en låg fetthalt och ett lågt innehåll av socker vilket har gjort bäret populära för viktnedgång. För att gå ner i vikt behöver man se över hela sin kosthållning och sin aktivitetsnivå.

Vad är acai?

Acaibär är ett bär från Amazonas som under hundratals år används i Sydamerika. Bäret, som bland annat är rikt på antioxidanter, anses vara nyttigt och bidra till bättre hälsa.

Innehåller acaibär antioxidanter?

Ja, acaibär är rika på antioxidanter. Deras höga halt av antioxidanter är en av anledningarna till att bäret blivit så populärt. Antioxidanter skyddar kroppens celler vid oxidativ stress. Förhöjd oxidativ stress har bland annat kopplats till hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*