10 appar för bättre hälsa och effektiv träning

Appar gör jakten på ett hälsosamt liv enklare och roligare. Utbudet av bra appar inom hälsa och träning är stort. Här tipsar vi om 10 freemium appar som kan hjälpa dig med din hälsoresa – må bättre, bli mer aktiv och lyckligare i ditt liv.
Inlägget är skrivet av Joakim Johansson på Appfokus.
hälsoapp

1. Hälsocoach – förbättra din hälsa

Hälsocoacher är sofistikerade appar som håller reda på din aktivitet, sömn, kost och vissa har även funktioner för meditation (Apple Hälsa). Apparna är kompatibla med tredjeparts-appar och kan hämta information från dessa (tex från en kaloriräknare du använder). Hälsoappen gör det möjligt att ha all hälso-relaterad information i en och samma app. Android: S Health iPhone: Apple Hälsa (ingår i iOS)

blåljusfilter

2. Blåljusfilter – sov bättre

Skärmarna från våra smartphones utsöndrar ett ljus som kallas blått ljus. Detta är förknippat med sömnsvårigheter och andra hälsorelaterade problem.
Lösningen är enkel – blockera det blåa ljuset med en app eller med inbyggt blåljusfilter i mobilen. Såväl iPhone som Android har idag blåljusfilter i sitt senaste version av OS (iPhone: Night Shift, Android: Blåljusfilter)

stegräknare

3. Stegräknare – motivation till motion

Stegräknare är en av mina favoritappar när det kommer till kategorin hälsa! Det är rekommenderat att gå minst 10000 steg per dag, men det har många av oss svårt att komma upp i. Stillasittande jobb och tid framför diverse skärmar gör det inte enklare. Med en app som räknar dina steg får du det svart på vitt hur många steg du tagit under dagen och hur många steg du behöver ta ytterliggare för att nå den ”magiska” siffran 10000.
Kom bara ihåg att ha telefonen i fickan under dagen, i alla fall när du är aktiv och i rörelse.
Android: Pedometer iPhone: Accupedo

kcalräknare

4. Kaloriräknare – gå ner i vikt

Med en kaloriräknare i telefonen kan du logga allt du äter och dricker. Det är till stor hjälp för att hålla koll på ditt dagliga kaloriintag. I apparnas databaser finns näringsinnehåll för de flesta livsmedel och maträtter redan inlagda och appen räknar automatiskt ut hur mycket kalorier du får i dig. Supersmidigt!
All statistik sparas i appen så det är omöjligt att lura sig själv angående hur mycket man ätit.
Android: Lifesum iPhone: Lifesum

meditera app

5. Meditationsapp – hitta ditt fokus

Meditation kan hjälpa oss att finna ett inre lugn och känna mer harmoni i vår vardag. En app där du kan starta tysta eller guidade meditationer av olika längd är superbra. Jag har provat de månaderna och blir väldigt motiverad av att se hur lång tid jag mediterat. För nybörjare är de guidade meditationerna mycket bra, då det är svårt att hitta lugnet på egen hand. Glöm inte att sätta telefonen på flygläge så att ingen stör!
Android: Mindfulness Appen iPhone: Mindfulness Appen
styrketraning app

6. Styrkejournal – bli starkare

Vilka övningar gjorde du sist på gymmet? Hur tunga vikter hade du och hur många sets och repetitioner gjorde du? Att komma ihåg är inte alltid det lättaste. När det kommer till kritan är det oftast bäst att föra anteckniningar över sina träningspass. En styrkejournal i telefonen är perfekt för detta ändamål. Du skriver in information efter varje övning eller pass och får stenkoll på allt. Personliga rekord, vad du har tränat och vad du ska träna finns med i appen. Det är motiverande att titta över hur många pass man lyckats köra under året och hur mycket man har förbättrats i de olika övningarna. Enkel, men mycket användbar app! Android: FitNotes iPhone: RepCount
löpningsapp

7. Springcoach – spring längre & snabbare

Telefons inbyggda GPS håller koll på vart du har sprungit, på vilken tid och hur snabbt du har sprungit. Informationen presenteras snyggt i appen. Allt sköts automatiskt, det enda du behöver göra är att starta appen när du börjar springa. Genom att jämföra tidigare tider, kan man snabbt se förbättringar vilket är oerhört motiverande. En kul app för alla som springer!
Anroid: Runkeeper iPhone: Runkeeper
sömnapp

8. Sömnmätare – förbättra din sömn

En sömnmätare ger dig information om hur bra du sovit och hur lång tid du befunnit dig i respektive sömnfas. Telefonens gyroskop känner av hur mycket du rör dig under sömnen och kan avgöra vilken sömnfas du befinner dig i – till exempel djupsömn. Något som såklart är svårt att avgöra själv.
Med en sömnmätare kan du testa dig fram och stegvis förbättra din sömn. Testa och se hur kostvaner och kaffe påverkar din sömn och utvärdera allt eftersom. Resultatet är en piggare och gladare person. Android: Sleep Cycle iPhone: Sleep Cycle
yoga app

9. Yogaapp – rölighet och sinnesro

Yoga är fantastiskt bra – både för kropp och sinne. Det går nästan att göra var som helst – det enda som behövs är en Yoga-matta och några bra övningar att göra. Det är här en Yoga-app kommer in i bilden! Apparna fungerar som en övningsbank där du enkelt kan bläddra bland diverse övningar med instruktioner om hur de skall utföras. Bra övningar som tränar rörlighet och styrka samtidigt som det ger sinnesro. Android: Down Dog iPhone: Down Dog
app sluta röka

10. Sluta röka app – förlänger ditt liv

Alla vet att rökning har negativa hälsoeffekter. Det innebär dock inte att det är lätt att sluta med rökning eller nikotin i någon form. Med en app som hjälper dig blir det hela förhoppningsvis lite enklare. Ta del av dina framgångar i form av förbättrad ekonomi och hälsa dag för dag i appen.
Android: Rökfri iPhone: Rökfri

Lycka till med era hälsoresor och skriv gärna en kommentar om just din favoritapp!

Ett svar till “10 appar för bättre hälsa och effektiv träning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*