Spirulina – mikroalg fullspäckad med näring

SpirulinapulverSpirulina är en blågrön mikroalg och ett av världens mest näringstäta födoämnen. Algen härstammar från Afrika och Centralamerika, men har sedan 1960-talet blivit ett populärt kosttillskott bland hälsomedvetna.

Spirulina är mycket rikt på proteiner, mineraler, järn, vitaminer och klorofyll. Den räknas till gruppen superfoods på grund av sitt koncentrerade näringsinnehåll. Spirulina finns tillgängligt i handeln i pulverform och som kosttillskott i form av tabletter.

 • En av världens mest näringstäta livsmedel
 • Högt proteininnehåll
 • Rik på mineraler
 • Används i smoothies, mellanmål och som kosttillskott

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Hälsofördelar med spirulina

Spirulina
 • Högt innehåll av antioxidanter - Antioxidanter är en samling ämnen som motverkar fria radikaler och oxidativ stress i kroppen. Fria radikaler har en skadande påverkan på kroppen och bidrar bland annat till utvecklingen av diabetes, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Högt innehåll av järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
 • Högt innehåll av kalcium - Kalcium är en livsnödvändig mineral som behövs i uppbyggnaden av skelett och tänder. Ämnet är också viktigt för blodets och nervsystemets funktion. Brist på kalcium kan leda till benskörhet och tillväxthämning.
 • Högt innehåll av C-vitamin - En våra viktigaste vitaminer som bland annat underlättar upptaget av järn från maten. Det används också i uppbyggnaden av brosk och benvävnad i kroppen. Brist på C-vitamin kan i lindriga fall leda till trötthet och utmattning, och i mer allvarliga fall till återkommande infektioner och försämrad sårläkning.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Högt proteininnehåll - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
Näringsinnehåll i spirulina
358 kcal per 100 gram
18 % av RDI (2000 kcal)
60 % protein
109 % av RDI (55 gram)
8 % kolhydrater
3 % av RDI (275 gram)
0 % socker
0 % av max RDI (50 gram)
8 % fett
10 % av RDI (80 gram)
7 % fibrer
23 % av RDI (30 gram)

Källor: Healthwell och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda spirulina

Smoothie med spirulinaSpirulina är ett smidigt sätt att få i sig många av de näringsämnen vi behöver. Det går utmärkt att få i sig en tesked spirulina utblandat med ett glas vatten. Men på grund av den speciella smaken är det betydligt godare att tillsätta spirulina till andra mer smakrika måltider och mellanmål.

 • I smoothies och shakes – Spirulina är vanligt förekommande i recept på smoothies och shakes. Smaker som citron och ingefära gömmer effektivt spirulinans smak. En tesked spirulina tillsatt i en smoothie på banan, mandelmjölk, blåbär och vaniljpulver är både gott och en riktig energi-boost för kroppen. Perfekt som ett snabbt mellanmål innan träning.
 • I bakverk – Spirulina går också utmärkt att använda i bakning. Att tillsätta ett par matskedar spirulinapulver i muffinssmeten är ett enkelt sätt att göra fikat nyttigare.
 • I energibollar – För den som gillar energybars och raw-chokladbollar går det också fint att tillsätta lite spirulina i blandningen för att göra dem ännu mer näringsrika.
 • I gröt – En skopa spirulina i morgongröten ger en god start på dagen, en chiapudding med spirulina är en god efterrätt och lite spirulina i pannkakssmeten utgör en smaskig vardagsmiddag.

Att tänka på innan du köper spirulina

Healwell spirulina-kapslarSpirulina har en mycket hög koncentration av olika näringsämnen, bland annat mineraler som järn, mangan och krom. Denna alg är också ett av världens mest proteintäta livsmedel, även om man jämför med kött och mejeriprodukter. För vegetarianer och veganer som ofta får i sig för lite protein och järn är spirulina ett utmärkt livsmedel.

Spirulina har även en kolesterolsänkande effekt. Genom att sänka kolesterolet förebygger man hjärt- och kärlsjukdomar. De blågröna algernas bakteriehämmande ämnen stärker immunsystemet och gör oss piggare och inte lika utsatta för infektioner. Som om inte detta skulle vara nog tror man också att antioxidanterna i spirulina hämmar åldrande i form av cellskador.

Spirulina saknar cellulosavägg och är därför mycket lättsmält. Det gör spirulina till ett särskilt användbart kosttillskott för dig med känslig mage.

Det rekommenderade dagliga intaget av spirulina är 15 gram. Man brukar generellt avråda gravida och ammande kvinnor från ett högt intag av superfoods i pulver- och tablettform. Under graviditet och amning kan man istället satsa på att äta mycket bär och grönt.

Rekommenderad produkt
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!

Läs mer om spirulina

Frågor och svar om spirulina

Vad är spirulina?

Spirulina är en blågrön mikroalg som är rik på mineraler, vitaminer och andra näringsämnen som protein och fiber. Spirulina är ett populärt kosttillskott.

Är spirulina nyttigt?

Ja, spirulina kan anses vara nyttigt. Algen är näringstät och är rik på mineraler och vitaminer som järn, kalcium och c-vitamin. Den har även ett högt protein- och fiberinnehåll och innehåller höga halter av antioxidanter och klorofyll.

Kan man äta för mycket spirulina?

Ja, precis som med alla livsmedel och kosttillskott ska man inte äta för mycket. Spirulina är väldigt näringstätt vilket innebär att ett mindre intag per dag räcker. 15 gram om dagen rekommenderas för spirulina.

Är spirulina vegetariskt?

Ja, spirulina är vegetariskt och veganskt. Det är ett utmärkt livsmedel för personer som undviker kött på grund av sitt höga innehåll av järn och B12.

Hur använder jag spirulina?

Spirulina säljs som pulver och som tabletter. Pulvret kan man tillsätta i smoothies, juicer och toppa gröten med. Det går även bra att använda spirulina i bakverk som muffins eller kakor. Tabletterna kan man äta som ett vanligt kosttillskott.