Chlorella – grönalgen som stärker ditt immunförsvar

ChlorellaChlorella är en grön mikroalg och en av de mest koncentrerade näringskällorna som finns på vår planer. Den växer i sötvatten och har funnits på jorden i över tre miljarder år. Idag odlas den i sötvattensbassänger och bearbetas till ett fint pulver innan det förpackas och säljs.

Chlorella är också en växt med väldigt mycket klorofyll, det ämne som ger växter sin gröna färg och har en avgörande roll i fotosyntesen.

 • Högt innehåll av mineraler som järn och zink
 • Rik på protein
 • Finns som pulver, kapslar och tabletter
 • Används i smoothies och shakesHälsofördelar med chlorella

Chlorella
 • Högt innehåll av zink - Zink är en livsnödvändig mineral som behövs för att omsättningen av proteiner, kolhydrater, fetter och vitaminer ska fungera normalt. Det påverkar även immunförsvarets funktion. Zink finns framför allt i kött och mejeriprodukter vilket gör att du som vegetarian bör vara extra uppmärksam på att få i dig tillräckligt mycket av det.
 • Högt innehåll av järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
 • Högt innehåll av kalcium - Kalcium är en livsnödvändig mineral som behövs i uppbyggnaden av skelett och tänder. Ämnet är också viktigt för blodets och nervsystemets funktion. Brist på kalcium kan leda till benskörhet och tillväxthämning.
 • Högt innehåll av C-vitamin - En våra viktigaste vitaminer som bland annat underlättar upptaget av järn från maten. Det används också i uppbyggnaden av brosk och benvävnad i kroppen. Brist på C-vitamin kan i lindriga fall leda till trötthet och utmattning, och i mer allvarliga fall till återkommande infektioner och försämrad sårläkning.
 • Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
 • Högt proteininnehåll - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
Näringsinnehåll i chlorella
392 kcal per 100 gram
20 % av RDI (2000 kcal)
60 % protein
109 % av RDI (55 gram)
5 % kolhydrater
2 % av RDI (275 gram)
0 % socker
0 % av max RDI (50 gram)
12 % fett
15 % av RDI (80 gram)
12 % fibrer
40 % av RDI (30 gram)

Källor: Superfruit och Livsmedelsverket

Olika sätt att använda chlorella

Grön smoothie

 • Med juice – En tesked chlorellapulver kan blandas med ett glas vatten och drickas som en shot. På grund av chlorellans speciella smak kan det dock vara en god idé blanda pulvret med en fruktjuice som kan göra blandningen godare.
 • I smoothies – Det vanligaste sättet att använda chlorellapulver är att tillsätta det i smoothies. Förutom att bidra med vitaminer, mineraler och protein ger chlorellapulvert också en fin grön färg.
 • I pannkakor – Chlorella kan också tillsättas i pannkakssmet för pannkakor, plättar, våfflor och fattiga riddare. Det gör en annars näringsfattig måltid mer näringsrik.
 • I muffins – Om du gillar söta bakverk som muffins och bullar kan du förbättra näringsinnehållet i dem genom att tillsätta chlorella. Tänk dock på att färgen och smaken på bakverket kommer förändras även med en liten mängd chlorella.

Smoothie med chlorella och mandelmjölk

Alpro Mandelmjölk OsötadChlorella används ofta som en nyttig ingrediens i härliga smoothies och shakes. Listan nedan visar ett exempel på ingredienser i en god smoothie med chlorella. Mixa alla ingredienserna i en matberedare eller med en handmixer. Tillsätt gärna lite krossad is för extra svalka.

En smoothie är naturligtvis i allra högsta grad en smakfråga, så blanda de grönsaker och bär som du gillar och har hemma. Prova olika smaksättningar som citron, äppeljuice, ingefära, kanel och kokos.

 • 1 banan
 • 0,5 dl mandelmjölk
 • En näve babyspenat
 • 1 dl blåbär eller andra färska eller frysta bär
 • 1 tsk chlorella
 • En nypa vaniljpulver

Att veta innan du köper chlorella

Healthwell ChlorellaChlorella uppskattas för sin häpnadsväckande höga koncentration av näring. Den innehåller hela 18 aminosyror och samtliga av de åtta som brukar räknas som essentiella aminosyror.

Chlorella innehåller även en rad mineraler och vitaminer, framförallt A-vitamin och B12-vitamin. Dessutom innehåller den fettsyran Omega-3. Chlorella uppskattas också för sitt innehåll av klorofyll, som är det högsta i världen till och med högre än klorofyllinnehållet hos spirulina. Chlorella innehåller även järn, jod och zink. Något som gör att det är ett bra livsmedel för vegetarianer och veganer.

Chlorella anses ha en renande verkan på kroppen. Med en hög andel enzymer hjälper den till att göra kroppen basisk. Liksom spirulina främjer chlorella tillväxten av goda bakterier i tarmen och stärker immunförsvaret. Chlorella anses också förbättra matsmältning och en del hävdar att den förbättrar dålig andedräkt.

Det dagliga rekommenderade intaget av chlorella är 15 gram. Precis som med vissa andra superfoods är den generella rekommendationen att gravida och ammande hellre bör äta frukter, bär och grönsaker istället för koncentrerade kosttillskott som chlorella.

Läs mer om chlorella

Frågor och svar om chlorella

Är Chlorella nyttigt?

Ja, allt tyder på det. Chlorella innehåller viktiga mineraler och vitaminer som järn, zink, kalcium och C-vitamin. Chlorella är dessutom rikt på protein och fiber.

Hur mycket Chlorella kan man äta per dag?

Precis som med alla livsmedel och kosttillskott bör man inte äta för mycket. Chlorella har väldigt koncentrerade halter av mineraler och vitaminer, därför räcker en mindre mängd per dag. Man bör inte äta mer än 15 gram per dag.

Vad är chlorella?

Chlorella är en grönalg som innehåller höga halter av vitaminer, mineraler, protein, fiber och andra näringsämnen. På grund av detta har chlorella blivit ett populärt kosttillskott.

Hur kan jag använda chlorella?

Chlorella säljs i pulverform och som kapslar. Pulvret kan man blanda i smoothies, juice och i olika bakverk som muffins, bullar och pannkakor. Kaplsarna kan man äta som ett kosttillskott.

Innehåller chlorella klorofyll?

Ja, chlorella innehåller höga halter av klorofyll. Klorofyll är ämnet som ger växter sin gröna färg. Spirulina är en annan alg som innehåller mycket klorofyll, men halterna i chlorella är betydligt högre.