Alger – koncentrerad näring från fotosyntes

Spirulina, kelp och chlorellaAlger är näringsrika livsmedel som bland annat innehåller mycket klorofyll, fleromättade fetter och mineraler. De säljs vanligtvis i pulverform efter att algerna har torkats och malts. Pulvret kan sedan tillsättas i smoothies, gröt eller liknande för att bidra med extra näring.

Frågor och svar om alger

Är alger nyttigt?

Många alger är näringsrika och kan ätas för att berika den vanliga kosten med extra mineraler och vitaminer. Olika alger innehåller olika näringsämnen. Vi lyfter fram spirulina och chlorella som två nyttiga alger.

Hur kan man använda alger?

Alger säljs i pulverform av många hälsokostbutiker. Alger i pulverform kan man använda i bland annat smoothies, juicer och bakverk. Alger kan även användas hela i matlagning och sallader.

Vilka alger kan man äta?

Som nyttiga alger lyfter vi fram spirulina och chlorella. Det finns även andra typer av alger man kan äta. Bland annat brunalger som Nishime kombu, Ito wakame, Hijiki, Arame och Alaria. Rödalger som är ätbara är bland annat Nori, Dulse och Karragentång.

Är alger farligt?

Ätbara alger är inte farliga att använda. Algblommning i vatten kan dock vara farligt om man badar. Att få i sig vatten vid algblomning kan leda till magsjuka, feber och sjukdomskänsla.

Vad är alger?

Alger är encelliga organismer som lever i vatten. Precis som växter på land kan alger utvinna energi ur ljus genom fotosyntesen. Man kan kalla alger havets grönsaker – alltså ett näringsrikt livsmedel fullt av vitaminer och mineraler.